7 Eylül 2008 Pazar

AHISKALI TÜRKLER

Ahıska Bölgesi- Kitabi Dede Korkut’ta Ak-sıka adıyla anılan Ak kale anlamını taşıyan bugün ise Akhalthse, Meskhetya ve ya bizim bildiğimiz Ahıska bölgesi Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’in 150 km batısında, Kars ilimize 150 km, Ardahan’a ise 60 km mesafede olan Türkiye’nin Kuzeydoğu sınırına sadece 12 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Kısa Tarihçesi- Osmanlı döneminde (1578-1828) 250 yıl Çıldır eyaletine başkentlik yapmıştır. Bu erazi Kür nehrinden başlayarak Borçalı’ya kadar uzanmaktadır. Malum 1829 Edirne antlaşmasıyla Rusya sınırları içerisinde kalan Ahıska bölgesi 1921 Moskof antlaşmasıyla Sovyetler Birliği sınırları içerisinde Sovyet Gürcistan devletine bırakılmıştır.
Dili ve Kültürü- Bölgede yaşayan Ahıskalı Türk’lerin sürgün yıllarına kadar eğitim ve öğretim dilleri İstanbul Türkçesi veya Azeri Türkçesi olmuştur. Erzurum ve Ardahan yöresinin örf adeti, kültürü ve lehçesi ile hiç bir ayrıcalığı bulunmayan bu toplum, Türk ve Müslümandır.
Yayınları- 1930-1940 lı yıllarda Adıgön Kolhozçusu, Kızıl Rençber adlı gazeteler yayınlanmıştır. Sürgünle beraber yayından kalkan bu gazeteleri “ Vatan Aşkı”, “Ahıskanın sesi”, “Ahıskalının sesi” adlı gazeteler takip etmiştir. Devamında, “Ahıska”, “Bizim Ahıska”, “Ahıskalılar” gibi dergiler de yayınlamışlardır.
Sürgün- Eli silah tutan 40.000 Ahıskalı Türk gencin ikinci dünya savaşında olduğu bir dönemde, soğuk bir kış gecesinde, tam 63 yıl bundan önce, 31 Temmuz 1944 tarihli ve 6279 nu.lu Sovyetler Birliği devlet savunma komitesi tarafından alınan karara istinaden, 14 kasımı 15 Kasım’a bağlayan gece 1944 de, kadın, çocuk, yaşlı demeden hayvan taşınan vagonlara doldurularak Orta Asya (Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan) çöllerine sürgün edilmiştir. Resmi rakamlara göre sürgün edilen 86 bin Ahıska Türkünün 17 bini bir aylık yolculuk sırasında hayatını kaybetmiştir.
Sürgündeki yaşantı- Zalim stalinin ölümünden sonra askeri bir rejimden kurtulan Ahıskalı Türkler, 1960 yıllıların başlarında Azerbaycan’a ve Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgelerine göç etmişlerdir. Ardından, 1989 Yılında Özbekistan’ın Fergane vadisindeki yaşanan tatsız olaydan sonra Eski Sovyetler birliğinin binlerce noktasına dağılan Ahıskalı Türkler umutsuz bir duruma düştüler.
Rusyanın Krosnodar bölgesine mecburi göç eden 15 000’e yakın Ahıskalı Türk’üne oturma izni vermeyen Rus Yönetimine inad, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) maksatlı ve ilerideki yapacağı bir planın parçası olmak için, çaresiz Ahıskalı Türkleri ülkesine göçmen olarak aldı.
Bulundukları ülkelerde geçim sıkıntısı çeken ve çareyi Türkiye ‘ye göç etmekte gören 50 000 bine yakın Ahıskalı Türk Türkiye’nin çeşitli (Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Denizli, Antalya ve diğer) şehirlerine yerleşmişlerdir.
Teşkilatlanmalar- 63 yıldır Vatana Dönme mücadelesi veren yarım milyona yakın Ahıskalı Türk’leri bulundukları ülkelerde kendi Cemiyet, Dernek ve Federasyon’larını kurmuşlardır. Büyük azimle çalışan bu teşkilatlar son zamanlar, hedeflerine yaklaşma şansı buldular.
Son gelişme- 1999 yılında Avrupa konseyine üye olmak isteyen Gürcistan Devleti karşısında, Sürgüne maruz kalmış halkların vatanlarına dönmeleri için gereken hukuki işlemleri yapma şartı konuldu. Bu şartı yerine getirme taahhüdünde bulunan Gürcistan Devleti 11 Temmuz 2007 tarihinde, hazırlanmış yasa meclise getirildi. Gürcistan Millet Meclisinde üçüncü okunuşta “XX Yüzyılın 40’lı Yıllarında Sovyetler Tarafından Gürcistan’dan Sürülen Şahısların Geri Dönmesi Hakkında” kanunu kabul etti. (Kanun maddelerindeki sıkıntılarla ilgili daha geniş bilgi sitemizde mevcuttur.) Bu Kanunun çıkarılmasında emeği geçen Gürcistan Parlamentosu ve Hükümetine ve emeği geçen her kese minnettarlığımızı bildiriyoruz.



alıntıdır http://www.ahiskali.com/

Hiç yorum yok: